OBS De Wildschut
In het hart van het dorp Gilze bevindt zich de nieuwbouw voor OBS de Wildschut. Een compacte, duurzame 11-klassige school vervangt de onoverzichtelijke, uitgestrekte oudbouw en maakt daarmee ruimte voor een groot, openbaar schoolspeelterrein en circa 11 woningen. Het ontwerp is ontstaan vanuit het bijzondere leerconcept van de school waarbij de ontwikkeling van meervoudige intelligentie van het kind centraal staat.
Het programma is verdeeld in twee zones. De eerste zone, gesitueerd aan het schoolspeelterrein, bestaand uit een cluster van 11 klaslokalen over 2 bouwlagen. Direct grenzend aan de lokalen – aan de zijde van de Raadhuisstraat, in het centrum van het dorp – is een ruimtelijke constellatie aan gemeenschappelijke functies bedacht met afwisselende en verrassende plekken, variërend in maat en schaal, waar op een geheel eigen wijze onderwijs gegeven kan worden. Hier kunnen de kinderen zich binnen het leerconcept van de school op een unieke wijze ontwikkelen. Dit alles tegen het decor van het dorp Gilze.
De architectuur van het gebouw is markant en iconisch, maar voegt zich ook op een passende wijze in de bestaande context. De karakteristieke sheddaken, die ter plaatse van de kopgevel worden gespiegeld, maken het gebouw passend in de maat en schaal van het dorp. Tevens brengen ze een subtiele verwijzing naar de verschijningsvorm van de voormalige leerlooierijen, een industrie die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling en groei van het dorp. De transparante voorgevel stelt de ruimtelijke constellatie van het interieur in verbinding met het dorp. Een sterk verticaal reliëf in deze gevel opent en sluit het interieur wanneer je het gebouw passeert. De rooilijn van de voorgevel wijkt waardoor de historische verbinding met de Molenstraat visueel wordt hersteld.
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, circulair materiaalgebruik en sfeer en beleving is het gebouw, zowel in hoofddraagconstructie als gevel- en interieurafwerking, volledig opgezet in hout. De installaties zijn uitermate duurzaam en de luchtdichtheid en isolatiewaarde van de gebouwschil zijn hoger dan de geldende normen. Dit alles leidt tot een laag energieverbruik, een hoog comfort en een zeer prettig en gezond verblijfsklimaat. In het exterieur komt het hout terug in verticale latten op een betonnen plint. De toon van het hout sluit aan bij het kleurenpalet van de omgeving. Dit leidt tot een gebouw met een warme uitstraling, dat zich op ingetogen, eigentijdse wijze voegt in zijn omgeving.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | Gemeente Gilze & Rijen (ABG Gemeenten) |
Constructeur | R² Constructie Adviesbureau, Breda |
Bouwkunding aannemer | Bouwgroep Moonen, ‘s-Hertogenbosch |
Fotograaf | Bart van Hoek |